top of page
LOGOS_BDL_MMDD_RVB_edited.jpg

Bois-du-Luc, uniek europees mijnwerkersdorp

Opgenomen op de lijst van UNESCO werelderfgoed is de mijnsite van Bois-du-Luc erkend als een uitzonderlijke getuige van de industrialisering.

 

Gelegen in het hart van het Centrumbekken, wordt de site van Bois-du-Luc gekenmerkt door zijn in zijn geheel bewaard gebleven mijnwerkersdorp, van de industriële gebouwen tot en met het schooltje, zonder het rusthuis, de kiosk, de werkmanshuisjes en de kerk te vergeten.

Laat je inpalmen door deze unieke Europese authenticiteit: een fascinerende microcosmos, vol geschiedenis en verhaaltjes. Je ontdekt er alle tussenstappen van een steenkoolmijn die uitzonderlijk lang in bedrijf bleef (1685-1973), het dagelijks leven, de strijd en de levensloop van mijnwerkers die hier vanuit verschillende horinzonten beland waren. Je zal getroffen worden door de bijzondere aspecten van het leven in Bois-du-Luc, een paternalistisch beleid dat zorg droeg voor de arbeider en zijn gezin: een subtiele evenwichtsoefening tussen rentabiliteit en sociale controle.

Verrijk je uitstap met een groene toets door de begroeide terrils op te wandelen of door op een van onze fietsen een tocht te maken die natuur en cultuur in elkaar verweeft.

Bois-du-Luc, photo CGT, A
Bois-du-Luc, la cité - photo _ CGT, A
Bois-du-Luc, le bureau du directeur
Bois du Luc - photo _ CGT - A
Bois-du-Luc
photographie de Bernard Vanroye
bottom of page